AfD stavljen pod policijski nadzor jer predstavlja „prijetnju demokraciji“

Ogranak njemačke parlamentarne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u saveznoj državi Brandenburg stavljen je pod policijski nadzor zbog „opravdane sumnje da radi protiv slobodnog demokratskog poretka“, objavio je glasnogovornik regionalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Policija, zajedno s ostalim organima vlasti u Brandenburgu, nakon ove će odluke imati na raspolaganju čitavu lepezu alata za prisluškivanje i nadziranje članova i stranačkih institucija AfD-a, uključujući i političare koji obnašaju parlamentarne dužnosti.

Oglas:

   

 

 

AfD je upravo u saveznoj državi Brandenburg na parlamentarnim izborima 2019. godine završio na drugom mjestu s 23,5 posto osvojenih glasova, te je glavna opozicijska stranka u parlamentu.

Šef državnog ureda za zaštitu ustava Jörg Müller kazao je da je odluka o stavljanju članova AfD-a pod nadzor opravdana jer prema njegovim riječima „postoji dovoljno važnih indikatora da AfD u Brandenburgu radi protivno slobodnom demokratskom poretku“.

Ovakav oblik nadzora obično je rezerviran za skupine i organizacije koje u Njemačkoj predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokraciji i vladavini prava.