Njemački parlament očekuje debata o zakonskom prijedlogu kvazidesničarskog AfD-a kojim bi se zabranilo političko djelovanje libanonskog Hezbollaha u toj zemlji. AfD navodi da je razlog zašto traže zabranu taj što je Hezbollah „islamistička skupina koja vodi terorističku borbu protiv Izraela“.

Hezbollah mora biti zabranjen u Njemačkoj“, poručila je Beatrix von Storch, potpredsjednica AfD-a, koja je suautorica prijedloga. Ona smatra da je Hezbollah „teroristička skupina čiji cilj je uništenje Izraela“, te je dodala da su druge zemlje poput SAD-a, Velike Britanije i Izraela već donijele slične zakone kojima se zabranjuje djelovanje spomenute organizacije.

Hezbollah je politička i paravojna organizacija oformljena u vrijeme izraelske okupacije južnog Libanona osamdesetih godina prošlog stoljeća. Hezbollah djeluje u javnom životu Libanona te je jedna od utjecajnijih parlamentarnih stranaka.

Organizacija je stekla čvrstu povezanost s Iranom i Sirijom, te djeluje na političkom noviu u mnogim zemljama izvan Libanona. Procjenjuje se da u Njemačkoj ima oko 1.000 članova i pristaša Hezbollaha.