Afganistan: Rat budala

Petnaestogodišnja invazija SAD-a na Afganistan potpuna je katastrofa koja je američke porezne obveznike do sada koštala 6 trilijuna dolara, 2216 mrtvih i 20.049 teško ranjenih, a zapravo ništa konkretno nije učinjeno da bi se iskorijenilo Talibane.

Pored toga, proizvodnja opijuma porasla je za 43 posto, dok je uništavanje usjeva za opijum smanjeno za 91 posto, pri čemu se američki vojnici šalju u Afganistan kako bi tamo štitili američke interese i marionetski režim Kabula od njihovog vlastitog naroda.

Novi članak novinarskog veterana Erica Margolisa, pod naslovom „Afganistan – Rat budala“, ukazao je direktno na srž invazije, te proučava manipulacije događajima, kao i stvarne uzroke i posljedice napada 11. rujna.

Mnogi Amerikanci vjeruju kako je 11. rujna bio ‘inside job’ od strane pro-ratnih neokonzervativaca,“ piše Margolis, tvrdeći da je „Afganistan uzet kao meta američke osvete iako je napad 11. rujna u stvari zamišljen (ako i jest uopće učinjen izvana) u Njemačkoj i Španjolskoj.

Nadalje, on piše da su „napadači samoubojice jasno ukazali da je njihova samoubilačka misija bila kazniti SAD zbog ‘okupiranja’ svete zemlje Saudijske Arabije te zbog otvorene potpore Washingtona prema Izraelu u njihovoj okupaciji Palestine.

Ovo obrazloženje je brzo zataškala Bushova administracija koja je tvrdila da su napadači iz 11. rujna, od kojih su većina bili Saudijci, bili motivirani mržnjom prema američkim ‘vrijednostima’ i ‘slobodama’. Ova besmislica posijala je sjeme rastuće plime islamofobije koju vidimo danas, te promašaj ‘rata protiv terorizma’.

Navodni ‘kampovi za obuku terorista’ u Afganistanu bili su, što sam vidio svojim očima, kampovi gdje su pakistanski obavještajci obučavali džihadiste za borbu u indijski okupiranom Kashmiru,“ piše Margolis.

Tijekom američke invazije 2001., Amerikanci su se vezali za dilere opijumom, organizacijom Tajik Norhern Alliance, bivšim komunističkim saveznicima Sovjeta, te sa sjevernim Uzbekistancia, krvnim neprijateljima Pashtuna i bivšim saveznicima sovjetskih komunista.

Talibani, koji nisu imali ništa s 11. rujna, zatvorili su 90 posto afganistanske trgovine heroinom i opijumom. Norhern Alliance ju je ponovno pokrenuo, učinivši Afganistan ponovno vodećim svjetskim dobavljačem opijuma i heroina,“ piše Margolis.

Ova tvrdnja objavljena je u vijestima da je proizvodnja opijuma u Afganistanu porasla za 43 posto na 4800 metričkih tona u 2016. godini, a u usporedbi s 2015, prema posljednjem izvještaju afganistanskog istraživanja o opijumu, koje je objavilo afganistansko Ministarstvo za borbu protiv zloporabe droga te UN-ov ured za droge i kriminal (UNODC).

Margolis je istaknuo kako afganistanska vlada samo fiktivno nosi taj naziv.

Američke okupatorske snage, uz golemu podršku taktičkih zračnih snaga, ušle su u savez s najkriminalnijim elementima u Afganistanu te su uspostavili marionetski režim CIA-e. Stara komunistička tajna policija, poznata po svojim mučenjima i zločinima, zadržana je na vlasti od strane CIA-e za borbu protiv Talibana.

Prošli tjedan, posebni vašingtonski inspektor za pomoć Afganistanu (SIGAR) izdao je potpuno kritičko izvješće koje je pokazalo kako su masovna korupcija, mito, isplate i novac od droge fatalno potkopali američke napore da izgrade održivo afganistansko društvo.

Što je još gore, bez zračne podrške 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, vašingtonski ljudi u Kabulu bili bi brzo izbrisani. Afganistanska vojska i policija nisu lojalni režimu; oni se bore samo za američki dolar. Poput Bagdada, Kabul je američki čuvani otok u moru neprijateljstva.

Autor: Tribun