Afganistanac koji je izveo napad u Vetlandi tražio je pomoć da se vrati u Afganistan, ali ju nije dobio

Prijatelj afganistanskog imigranta Tamima Sultanija, koji je prošle srijede nožem izbo 7 osoba u Vetlandi, bio je bijesan jer mu švedske vlasti nisu htjele pomoći da se vrati u Afganistan, tvrdi njegov prijatelj.

Prema pisanju švedskih mainstram medija, Sultani je navodno bio „frustriran“ zbog života u nesigurnosti oko toga hoće li moći ostati u Švedskoj.

Međutim, prema novim informacijama koje je objavio list Dagens Nyheter, Sultani je od švedskih vlasti tražio pomoć da se vrati obitelji u Afganistan jer mu je dozvola za ostanak istekla. Na sastanku sa socijalnom službom u Vetlandi, njegov prijatelj je rekao da je Sultani uzaludno pokušavao dobiti pomoć da se vrati u matičnu zemlju.

„Ponudio sam mu u utorak navečer hranu, a on je rekao da nije dobio nikakvu pomoć da se vrati kući. Bio je uzrujan zbog toga,“ izjavio je njegov anonimni prijatelj.

Sultani je u Švedsku ušao 2016., a 2018. je dobio privremenu dozvolu za ostanak. U rujnu prošle godine zatražio je produženje dozvole, ali ju nije dobio te je u međuvremenu odlučio vratiti se u Afganistan. Švedske vlasti odbile su mu pomoći u toj odluci.