Talibani su dugo optuživali Washington za financiranje ISIS-a, a sada su neizravno u pravu, jer se sve veći broj afganistanskih vojnika i obavještajaca obučenih od strane SAD-a pridružuje redovima terorističke skupine u borbi protiv talibana.

SAD je potrošio nevjerojatnih 88 milijardi dolara na naoružavanje i obuku afganistanske vojske, samo da bi se afganistanske snage raspale prije nego što su talibani munjevito ponovno osvojili zemlju u kolovozu. Iako su talibani obećali amnestiju tom osoblju, kružile su priče o nasilnim odmazdama, a prema Wall Street Journalu, relativno mali, ali rastući broj bivših afganistanskih vojnika i špijuna hrli u jedinu skupinu koja se trenutno opire vladavini talibana, teroristička skupina Islamske države.

Afganistanski ogranak Islamske države (ISIL, ISIS), IS-K, željno apsorbira ove regrute obučene od strane SAD-a. Prema bivšim sigurnosnim dužnosnicima i članovima talibana s kojima je Wall Street Journal razgovarao, neke bivše vladine trupe pridružile su se zbog plaće, a druge zbog otpora talibanskoj vladavini.

Da je postojao drugi organizirani otpor talibanima, pridružili bi se tom otporu”, rekao je za novine bivši šef špijuna Rahmatullah Nabil, dodajući da je „IS-K za sada jedina druga naoružana skupina”.

Iako su IS-K i talibani islamske fundamentalističke skupine, njihove se ideologije razlikuju. Talibani su pretežno pandžabska nacionalistička organizacija bez ikakvih navedenih ciljeva izvan granica Afganistana i tolerantni su prema drugim muslimanskim sektama u zemlji. IS-K, naprotiv, šijite i druge muslimanske sekte gleda kao otpadnike i nastoji uspostaviti svjetski islamski kalifat, kao što je IS pokušao učiniti prije nekoliko godina u Iraku i Siriji.

Prvobitno potisnut od strane talibana, IS-K se ponovno oporavio usred kaosa američkog povlačenja iz Afganistana, izvodeći samoubilački bombaški napad ispred zračne luke Kabul u kolovozu u kojem je ubijeno oko 200 Afganistanaca i 13 američkih vojnika. Za američku vojsku to je bio najsmrtonosniji dan u Afganistanu od 2011. godine.