Lideri brojnih afričkih zemalja navodno su šokirani politikom otvorenih granica Europe te su pozvali europske državnike da to promijene.

Informacija je to koju je listu Epoch Times prenio austrijski premijer Sebastian Kurz koji se nalazi na službenom putu u Africi. Kurz navodi kako su mu lideri nekih afričkih zemalja poručili „zaustavite svoju politiku otvorenih granica u Europi“ jer ona rezultira odlaskom golemog broja mladih Afrikanaca.

To samo motivira afričku mladež da ‘puknu’,“ komentirao je Kurz ne želeći navesti o kojim je točno osobama riječ.

Ipak, etiopijski predsjednik Sahle-Work Zewde otvoreno je izjavio da bi mladi Afrikanci trebali ostati u njihovim zemljama i ne kretati na opasan put prema Europi.

Jasno je da ne smijemo izgubiti našu mladež zbog njihova bijega u Europu. Moramo riješiti uzroke umjesto da se brinemo o simptomima,“ izjavio je Zewde.

Bijeg je opasan. Kriminalni krijumčari zarađuju na tome. Moramo zadržati ljude koji će voditi Etiopiju i Afriku – u bolju budućnost,“ dodao je Zewde.

Upitan treba li Europa ignorirati masovni pritok imigranata iz Afrike, Zewde je prokomentirao:

Ne, naravno da ne, ali mi moramo napraviti jasnu razliku između imigranata i izbjeglica. Afrika je bila vrlo gostoljubiva u primanju izbjeglica.

Vrlo je jednostavno: dokle god ne unaprijedimo lokalne životne uvijete, više ljudi će htjeti ići u Europu. A mnogi od njih imaju posve krive predodžbe o tome što očekuju u Europi,“ zaključio je Zewde.