Vojnik porijeklom iz Gane tužio je britansko Ministarstvo obrane za 150.000 funti, tvrdeći da mu tijekom vježbi nije pružena adekvatna zaštita od hladnoće, ističući kako je on – crnac.

Michael Asiamah navodno je pretrpio hladne uvijete tijekom vojnih vježbi u ožujku 2016., na području zvanom Salisbury Plain.

Prema njegovim odvjetnicima, ovaj 36-godišnjak pretrpio je bol i utrnulost stopala i ruku nakon što je 18 sati bio na hladnom i vjetrovitom vremenu tijekom vježbi, prenosi Daily Mail.

Kako tvrdi Asiamah, nadređeni mu tijekom provođenja vojnih vježbi nisu dali tople rukavice, tople čarape i čizme. Navodno je i tjedan dana prije vježbi proveo 5 sati slušajući predavanja na hladnom vremenu odjeven u civilnu odjeću.

Njegovi odvjetnici tvrde da je Asiamah bio izložen neugodnim uvjetima unatoč tome što je „poznato da Afrikanci slabije podnose hladne uvjete.“ Pritom su odvjetnici naveli i studiju iz 2009., u kojoj je otkriveno da vojnici afričkog porijekla 30 puta češće dobiju ozlijede zbog hladnoće od Europljana.

Ariamah tvrdi kako još uvijek trpi posljedice iako je vojsku napustio 2016. Pritom ističe kako su mu ovi problemi uništili san da postane fitness instruktor.

Vojni dužnosnici negiraju optužbe te tvrde kako je Asiamah kao i svi drugi vojnici, dobio svu potrebnu opremu tijekom vježbi.

Zanimljivost je da su tužbe prema Ministarstvu obrane posljednjih godina u značajnom porastu upravo zbog ozljeda vezanih uz hladnoću. Britanske vlasti tako su 2015./2016. isplatile 1.49 milijuna funti odšteta.

Odvjetnik Ahmed Al-Nahhas tvrdi da je britansko Ministarstvo obrane zanemarivalo potrebe crnaca u svojim redovima pri čemu je njih „40.1 posto zadobilo ozebline u britanskoj vojsci“, unatoč tome što čine tek 0.1 posto vojnog osoblja.

Tko zna, usred kakvog rata vojnici afričkog porijekla možda bi odbili sudjelovati u borbama po kiši. Ipak je i kiša rijetkost u mnogim afričkim područjima.