Sud u Južnoj Africi u utorak je dosudio četiri doživotne zatvorske kazne muškarcu koji je ubio svoje nećake i nećakinje čije je uši namjeravao prodati vraču kako bi ih ovaj koristio za pripremu svojih napitaka.

Tridesetdvogodišnji Ben Zimele Mbhele priznao je krivnju za ubojstvo svoje dvije nećakinje i dva nećaka, starih između 4 i 12 godina. Mbhele je zločin počinio prošle godine nakon susreta s vračem koji mu je obećao visoku zaradu ako odluči prodati dječje uši lokalnom vraču.

Mbhele je policiji izjavio kako je morao ubiti djecu jer bi ga ona u protivnom „progonila budući da je riječ o sotonističkom činu,“ piše Times. Međutim, ispostavilo se da je Mbhele otvorio životno osiguranje za svo četvero djece nedugo prije ubojstva, što mu je donijelo ukupnu dobit od oko 5000 dolara.

Ubijena djeca pronađena su s višestrukim ubodnim ranama po tijelu i odrezanim ušima. Djeca su živjela s ujakom i drugim članovima velike obitelji.

Južnoafrički krajevi u proteklih deset godina suočeni su s drastičnim povećanjem potražnje vračeva za dijelovima ljudskih tijela kako bi ih koristili u svojim vradžbinama i pripremama napitaka.

Tu posebice prednjače zemlje poput Tanzanije i Malawija, gdje se dijelovi tijela albino crnaca prodaju po visokim cijenama, dok cijelo tijelo dostiže cijenu od 75.000 dolara. Pritom vrijedi istaknuti da Tanzanija ima najveći broj albino crnaca u Africi.

Policija je nedavno uhitila petoricu muškaraca u Zambiji, nakon što su 20-godišnjoj albino crnkinji odsjekli ruku te su ju namjeravali prodati vraču iz Malawija, koji je također uhićen. Žena je unatoč teškoj ozlijedi ipak preživjela.