Poznata kompanija Airbnb uklonila je iz ponude smještaja za iznajmljivanje oko 200 domova koji se nalaze u ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranom dijelu Zapadne obale. Očekivano, izraelski dužnosnici potez su nazvali „antisemitskim“ te ga opisali kao čin „predaje terorizmu.

Izraelski ministar turizma Yariv Levin nazvao je potez Airbnb-a „diskriminirajućim“ te je Ministarstvu naredio izradu osvetničkog plana za „ograničavanje aktivnosti ove tvrtke“ u Izraelu.

Pritom je dodao da će izraelske vlasti podržati sve Izraelce uklonjene s popisa, koji namjeravaju tužiti tvrtku u Izraelu te u SAD-u, prenosi RT.

Michael Oren, bivši izraelski ambasador u SAD-u te trenutni zamjenik premijera Benjamina Netanyahua, pozvao je na osvetnički bojkot Airbnb-a nazvavši njihov potez „čistom definicijom antisemitizma.

Vijeće ilegalnih izraelskih naseljenika Yesha također je osudilo akciju tvrdeći da ona „može biti isključivo rezultat antisemitizma ili predaje terorizmu – ili oboje.

Airbnb je službenom izjavom objasnio kako vodi identičnu politiku kada su u pitanju okupirana područja Zapadne obale i primjerice Tibeta.

Prema međunarodnim zakonima, izraelska naselja izgrađena na područjima osvojenim u ratu 1967. su ilegalna. Međutim, Izrael odbija to priznati te se pored toga naselja i dalje grade na teritoriju koji službeno pripada Palestincima