Ako se kanite cijepiti, nemojte piti alkohol

Prema riječima znanstvenika, ukoliko se namjeravate cijepiti protiv COVID-19, izbjegavajte alkoholna piće najmanje tri dana prije i poslije cijepljenja, jer u suprotnom postoji vjerojatnost da tijelo neće proizvesti odgovarajući imunosni odgovor na cjepivo, te bi cjepivo moglo biti neuspješno primijenjeno.

Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunosnih stanica u krvi, uključujući limfocite čija je osnovna zadaća zaštititi organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita te stranih tijela koja prijeđu prirodne barijere kože i sluzokože.

Imunologinja i profesorica Sheena Cruickshank sa Sveučilišta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje broja limfocita, kao posljedica konzumacije alkohola mogla smanjiti učinkovitost imunosne reakcije organizma, te je pozvala sve koji se kane cijepiti da prije i poslije primanja cjepiva izbjegavaju konzumaciju alkohola.

Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza.

Slično su poručili i ruski znanstvenici koji su početkom prosinca objavili kako nije preporučljivo konzumirati alkohol prije ni nakon cijepljenja njihovim cjepivom Sputnik V.