Ako se namjerno zaraze korona virusom, mogli bi u zatvor do 5 godina

Foto: Getty

Zaraza korona virusom namjerno radi stjecanja prirodnog imuniteta potencijalno je kazneno djelo koje bi moglo dovesti do dugotrajne zatvorske kazne, rekao je švicarski Savezni ured za javno zdravstvo kao odgovor na porast broja zaraženih.

Nakon vijesti da neki skeptici cjepiva organiziraju zabave gdje se namjerno zaraze s korona virusom kako bi dobili potvrdu da su preboljeli COVID-19, FOPH je upozorio da bi namjerno širenje virusa moglo rezultirati do pet godina zatvora, prema javnoj radioteleviziji Radio Télévision Suisse.

Iako u izvješću nisu navedeni konkretni zakoni, razlog za strogu zabranu navodno je to što ljudi namjernom zarazom s COVID-19 povećavaju rizik daljeg širenja virusa na druge, potencijalno povećavajući broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Liječnik iz kantona Neuchâtel Claude-François Robert je u razgovoru za medije u srijedu “snažno savjetovao protiv samoinfekcije“, tvrdeći da se “ništa ne može kontrolirati prirodnom infekcijom” i da postoji “deset puta veći rizik od miokarditisa prirodnom infekcijom nego kod cjepiva.” Cjepivo je “siguran proizvod“, uvjeravao je skeptike.