Ako tenzije sa Zapadom narastu, Rusija je spremna poslati svoje trupe u Venecuelu i Kubu

Usred zaustavljenih razgovora između Rusije i NATO-a o nečemu što je zapravo novi rascjep Europe na geopolitičku sferu utjecaja, Rusija je odlučila pokazati SAD-u kakav je osjećaj biti okružen vojnim bazama duž svojih granica. Nakon što je u četvrtak rekao da su razgovori sa SAD-om o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini zastali, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova sugerirao je da bi Moskva mogla poslati vojnu misiju u Venecuelu i Kubu, budući da Kremlj nastoji izvršiti pritisak na Washington da odgovori na njegove zahtjeve i zaustavi zapadnu vojnu aktivnost za koju kaže da prijeti Rusiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne može isključiti slanje vojne infrastrukture u Venezuelu ili Kubu ako napetosti s Washingtonom, koje su eskalirale posljednjih tjedana zbog gomilanja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, potaknu neke sugerirati da su izgledi za rat u Europi sada najveći u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ne želim ništa potvrditi, neću ništa isključiti… Ovisi o postupcima naših američkih kolega“, rekao je Rjabkov za privatnu televizijsku mrežu na ruskom jeziku RTVi u razgovoru u četvrtak u Moskvi.

Prošlog mjeseca Rjabkov je također rekao novinarima da ne može isključiti mogućnost da bi odnosi između Rusije i SAD-a mogli završiti u situaciji sličnoj Kubanskoj raketnoj krizi 1962. godine.

Također je rekao ruskoj TV postaji da ne vidi neposredne razloge za nove razgovore sa SAD-om, nakon što je nekoliko rundi pregovora ovog tjedna donijelo mali napredak u smirivanju krize u Ukrajini.

Ove izjave uslijedile su nakon nekoliko rundi uzaludnih ovotjednih pregovora između Zapada i Rusije o jačanju vojske na granici s Ukrajinom. Moskva je tamo poslala više od 100.000 vojnika, kao odgovor na, kako kaže, prijetnju njezinoj sigurnosti od strane država NATO-a.

Činilo se da u četvrtak Rybakov odbacuje daljnje pregovore, ako zahtjevi Rusije ne budu ispunjeni.

Uvijek sam pobornik dijaloga“, rekao je Rjabkov za RTVi, ali je upozorio da bi, ako se pregovori završe odbijanjem NATO-a da prestane sa širenjem, to „do određene mjere predstavljalo slijepu ulicu ili razliku u pristupima“. „Ne vidim razloga da u narednim danima sjednemo, da se ponovo okupimo i započnemo te iste rasprave”, rekao je.