Ako vidite psa koji nosi žutu vrpcu ili maramu, to znači da njemu ili njegovom vlasniku treba „safe space“

Nakon ljudi, čini se da i psima treba „safe space“ odnosno siguran prostor. Naime, ako ugledate psa koji na sebi ili na povodcu ima žutu vrpcu ili maramu, to je pas koji treba siguran prostor, ili možda vlasniku treba siguran prostor i distanca od drugih ljudi i drugih životinja.

Projekt Gulahund Žuti pas omogućuje vlasnicima da budu potpora svojem osjetljivom psu u njegovoj svakodnevnici, ponajviše u odnosu s drugim ljudima i životinjama.

Žuta boja omogućava vlasnicima pasa da daju do znanja kako njihov pas treba prostora i da mu se ne prilazi. Na taj način oni mogu lakše pomoći svojem psu da prevlada probleme i time mu poboljšati kvalitetu života.

Projekt Gulahund Žuti pas nastao je 2012. godine u Švedskoj, a smjernice iz ovog projekta navodno se koriste i u drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Svrha projekta Gulahund Žuti pas također je omogućiti postupni rad sa psom kako bi mogao napredovati te olakšati život onim psima za koje je bolje da im se na kraće ili duže periode ne prilazi.