Aktivisti Greenpeace-a zabili dron u francusku nuklearku (VIDEO)

Žele dokazati kako sigurnosne mjere u nuklearkama nisu dovoljne da bi se spriječili napadi na njih.

Aktivisti poznate organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace, zabili su dron u obliku Supermana, u francusku nuklearnu elektranu u blizini Lyona, kako bi pokazali da sigurnosne mjere nisu dovoljne da bi spriječile potencijalne terorističke napade.

Ova akcija još jednom je pokazala ekstremnu ranjivost ovih zgrada, a koje sadrže najveću razinu radioaktivnosti u nuklearnim elektranama,“ navode iz organizacije.

Francuska pokriva 75 posto potrošnje električne energije iz 19 nuklearki kojima upravlja tvrtka EDF, prenosi Reuters.

EDF je „napad“ na nuklearku prijavio policiji, a tvrde kako udar drona „nije imao nikakav značaj za sigurnost“ strukture. Pored toga, navode kako su betonske zgrade s bazenima za iskorišteno nuklearno gorivo navodno sigurne, ali po pitanju potresa i nesreća.

Ovo nije prva akcija „testiranja“ sigurnosti nuklearki od strane Greenpeace-a. U listopadu prošle godine, skupina aktivista uspjela je proći dvije sigurnosne provjere te potpaliti vatromet unutar nuklearke.

Greenpeace je također već imao i sudskih sporova s EDF-om, pri čemu je u veljači organizacija kažnjena s 50.000 eura odštete EDF-u.