Albanija i Turska dogovorile preseljenje 30.000 imigranata u južni dio Albanije

Albanija i Turska potpisale su plan o vojnoj suradnji, a prema navodima albanskih i grčkih medija, albanska suradnja s Turskom uključit će i prijem 30.000 imigranata koji se trenutno nalaze u Turskoj, te njihov smještaj u južnoj albanskoj pokrajini uz granicu s Grčkom.

Krajem veljače ove godine ministri obrane Albanije i Turske poptisali su sporazum o vojnoj suradnji, no detalji sporazuma nisu poznati. Zna se samo da sporazum uključuje „djelovanje koje ministarstva obrane dviju zemalja planiraju sprovesti tijekom 2020. godine s ciljem jačanja suradnje na području sigurnosti i obrane“.

Albanski, a potom i grčki mediji, naveli su da Ankara i Tirana razmatraju namjeru preseljenja 30.000 imigranata u Albaniju, te smještaj istih u pokrajini Sjeverni Epirus, koja je naseljena dobrim dijelom s grčkom manjinom. Iz tog razloga ova vijest podigla je prašinu, kako u Albaniji, tako i u Grčkoj.

Novinske agencije tvrde da su premijer Albanije Edi Rama i tursrki predsjednik Recep Tayyip Erdogan već dogovorili preseljenje, te da će isti biti smješteni u Sjevernom Epirusu uz granicu s Grčkom.

Albanski mediji početkom ožujka su objavili vijest o tome da se na granici s Grčkom planira izgradnja šest prijemnih centara za imigrante, koji će moći smjestiti 30.000 ljudi.