Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da dvostruko više Albanaca ilegalno ulazi u zemlju kroz luke u odnosu na pripadnike bilo koje druge nacije, a albanski kriminalci su se učvrstili na tržištu trgovine drogom.

Albanski kriminalci uspješno koriste Facebook za izbjegavanje racija i krijumčarenje ilegalnih imigranata u Veliku Britaniju, javlja The Telegraph.

Stranica, nazvana „Albanci u Londonu“, koju vodi osuđeni albanski pljačkaš banke Fari Lleshi, ima 123.000 sljedbenika i javno objavljuje zločinačke sheme. Stranica ilegalnim albanskim imigrantima nudi sve, od upozorenja na akcije granične policije, preko fotografija službenika i njihovih kombija, do savjeta o uspostavljanju lažnih brakova.

Facebook stranica djeluje i kao središte u kojem Albanci mogu kontaktirati krijumčare ljudi. Za naknadu do 1.500 funti po osobi, ilegalni imigranti se tajno dovode u Veliku Britaniju preko Irske – navodno najjeftinija i najlakša ulazna točka.

Među ostalim uslugama u ponudi je zapošljavanje osoba koje govore engleski jezik koje mogu polagati testove za dobivanje državljanstva na engleskom jeziku za Albance ili pismene testove za vozačke dozvole.

Fari Lleshi, navodno kriminalac koji stoji iza dotične Facebook stranice, ilegalno je ušao u Veliku Britaniju nakon šestogodišnje zatvorske kazne zbog pljačke u iznosu od 20.000 funti u Italiji.

Nakon što je osuđen za trgovinu drogom u Britaniji, u ožujku je deportiran. Facebook stranica „Albanci u Londonu“ dobila je na popularnosti unatoč tome što je Lleshi bio deportiran.

Telegraph javlja da su administratori stranice sami zatvorili stranicu u roku od sat vremena od kada su ih novinari kontaktirali te nisu odgovorili na pitanja.

Facebook je tek izjavio da su oglasi, objave ili stranice koje potiču krijumčarenje ljudi zabranjeni na platformi, te tvrdi da bi stranica bila srušena da ju njeni administratori nisu već sami ugasili.

Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je tek tipičnim obećanjem je nulte tolerancije prema bilo kojoj zlouporabi imigracijskog sustava:

Jasno nam je da bi svatko za koga se ustanovi da namjerno ometa provedbu trebao osjetiti punu snagu zakona. Tvrtke za društvene medije odgovorne su za sprječavanje ilegalnih aktivnosti na svojim platformama. Naša Bijela knjiga o štetama na mreži predlaže dužnost tvrtki da se bave ilegalnim aktivnostima na svojim platformama, uključujući organizirani imigracijski kriminal.

Prema britanskoj Nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA), albanske kriminalne bande došle su dominirati tržištem kokaina u Britaniji, bazirajući se na ilegalnim imigrantima s udaljenog, planinskog sjevera zemlje gdje je vlada siromaštvo.

„Prijetnja od strane albanskih kriminalnih skupina je značajna. London je njihovo glavno središte, ali oni su rasprostranjeni širom Velike Britanije “, rekao je glasnogovornik NCA.

NCA je navodno rasporedio šest službenika u Albaniju, a glasnogovornik je dodao: „Usko surađujemo s albanskim vlastima i ostalim regijama u borbi protiv ključnih prijetnji Velikoj Britaniji.“