Broj albanskih kriminalaca u britanskim zatvorima povećao se četiri puta od 2013. godine, a oni danas čine najveću grupu zatvorenih stranih kriminalaca u zemlji.

Zločinci iz Albanije čine desetinu svih stranih kriminalaca iza rešetaka u Engleskoj i Walesu, usprkos mjerama po kojima bi trebali biti prebačeni u albanske zatvore.

Ovaj se dogovor javno plasira kao potencijal koji bi mogao umanjiti trošak za britanske porezne obveznike za nekoliko desetaka milijuna funti, ali The Times je otkrio da su samo 24 od 77 Albanaca koji su preporučeni za deportaciju izbačeni iz zemlje tijekom 2019. godine.

Ministarstvo pravosuđa u izjavi je reklo da „svaki strani državljanin koji dođe u našu zemlju i zloupotrijebi naše gostoprimstvo kršenjem zakona ne bi trebao imati nikakve sumnje u našu odlučnost da ih kažnjavamo i deportiramo“ – ali kao što je slučaj sa ilegalnim imigrantima koji pređu preko Engleskog kanala u čamcima, retorika se ne podudara sa stvarnošću u ogromnoj većini slučajeva.

Uvoz albanskih kriminalaca u Veliku Britaniju u posljednjih deset godina bio je jedan od skandala desetljeća“, rekao je konzervativni zastupnik Philip Hollobone u izrazito iskrenim komentarima.

Unatoč ugovoru o obveznom premještanju zarobljenika, samo je mali broj albanskih kriminalaca vraćen kući. Vlada se mora žurno riješiti ovog problema“, dodao je.

Prevelika zastupljenost albanskih državljana među zatvorenicima u Britaniji – i među zločincima u Europi općenitije – značajno je izraženija činjenicom da mala država ima manje od tri milijuna stanovnika.

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) za Albance kaže da su „uspostavili značajan utjecaj unutar organiziranog kriminala u Velikoj Britaniji“ i da su uspostavili „neposredne veze s dobavljačima kokaina u Latinskoj Americi“, a njihova je osnovna baza djelovanja bio multikulturalni glavni grad London, čiji je gradonačelnik Sadiq Khan.