U Tanzaniji, Malaviju i nekim drugim afričkim zemljama albino crnci tradicionalno su mete beskrupuloznih ubojica i vračeva koji ubijaju svoje žrtve ili ih sakate odsjecajući im dijelove tijela u svrhu izrade „čarobnih napitaka“ i amajlija.

Vjeruje se da dijelovi tijela albino populacije mogu nekome donijeti sreću i bogatstvo, ili pak izliječiti tešku bolest, a klijenti su spremni za ruku ili nogu albino osobe platiti 3.000 do 4.000 dolara, a čak do 75.000 dolara za čitavo tijelo.

Najčešće bivaju mete iznenadnih napada u kojima im napadači odsjeku dio tijela i pobjegnu. Ako je klijent spreman iskeširati spomenutu pozamašnu svotu, žrtva obično bude oteta i ubijena.

Albinizam je nasljedni genetski poremećaj koji uzrokuje potpunu depigmentaciju kože, kose i očiju, a u Tanzaniji je iznimno čest. U toj zemlji je jedna na svakih 1.400 osoba albino, dok je na Zapadu ta učestalost puno manja, samo jedna osoba na 20.000.

Učestalost napada na albino osobe u toj zemlji je iznimno visoka, zabilježeni su mnogi slučajevi gdje su članovi vlastite obitelji sudjelovali u otmici zbog financijske koristi, a bilo je slučajeva gdje su i roditelji vlastitu djecu prodavali vračevima.

Vidjeli smo roditelje koji su bili uključeni u planiranje napada. U kakvoj se mi to situaciji nalazimo kad su roditelji i obitelj to spremni učiniti? Kome možemo vjerovati?“, pita se Josephat Torner, aktivist za prava albino osoba u Tanzaniji.

Ne znamo tko nam je sve neprijatelj. Osobe s albinizmom bivaju lovljene poput životinja, ubija ih se zbog dijelova tijela. Sve samo da bi se pojedinci obogatili. Pitanje je zašto se to događa, tko stoji iza tih ubojstava?

Tko točno stoji iza ove prakse ne zna se sa sigurnošću, no Josephat smatra da se radi o bogatim i utjecajnim ljudima koji su naručitelji i krajnji korisnici.

Na labino crnce u Africi se gleda kao na duhove, znak kletve, te postoji uvriježeno mišljenje da ih se može nekažnjeno ubiti.

Vračevi tvrde da njihovi dijelovi tijela mogu donijeti bogatstvo, moć i uspjeh. Posebno su ranjiva djeca, ona su posebno na cijeni i njih je najlakše uloviti.

Uglavnom žrtve ostaju bez udova koje im napadači odsjecaju, no izvješća govore da su žrtve znale biti dekapitirane, uklanjane su im genitalije, uši, komadi kože, odrezani jezik ili iskopane oči, ili čak izvađeno samo srce. U nekim područjima smatra se da silovanje albino osobe ima ljekovita svojstva, te da je moć kasnijeg napitka, amajlije ili vradžbine veća čim je vrisak žrtve bio jači prilikom odsjecanja uda.

Samo desetak ljudi je posljednjih desetak godina završilo na sudu zbog napada i ubojstava albino osoba i uvijek se radilo samo o vračevima ili samim ubojicama, ali pravdi nikad nije priveden nijedan naručitelj ovih zločina. Čak i kad bi vraču bila izrečena smrtna kazna zbog njegovih zlodjela, nikad nitko nije htio imenovati naručitelje za koje se sumnja da su lokalni moćnici.

Autor: Ivica Mandekić