Aleppo i Mosul – dvoličnost i licemjerje zapadnjačkih medija

I Aleppo i Mosul nalazili su se, odnosno nalaze se, u rukama militantnih terorističkih organizacija koje ratuju protiv legitimnih režima u tim državama. Oba grada bila su poprište snažnih sukoba, a također i civilnih žrtava, no način na koji veliki mediji izvještavaju o zbivanjima u tim gradovima, bitno se razlikuje.

Tisuće civila svakodnevno bježe iz Mosula uslijed žestokih sukoba između iračke vojske koju potpomažu američke snage i terorista ISIL-a, a i broj civilnih žrtava sve je veći.

Međutim, zapadnjački mediji o tome izvještavaju na sasvim drugi način u odnosu kako su to radili prilikom bitke za Aleppo.

U oba slučaja, i sirijska i iračka vlast nastojale su preuzeti kontrolu nad gradom iz ruku terorističkih skupina. U Mosulu to je ISIL, a u Aleppu je to bila koalicija skupina predvođenih sirijskim ogrankom Al Qaede, Jabhat al-Nusrom, prije poznatom kao Al Nusra frontom.I jednu i drugu skupinu međunarodna zajednica proglasila je terorističkim skupinama. No, dok su zapadnjački mediji u prvom slučaju izvještavali o „padu Aleppa“, sada govore o „oslobođenju Mosula“. Dok su se u Aleppu mediji fokusirali na civilne žrtve, u Mosulu se fokusiraju na vojne uspjehe protiv terorista. Zapanjujuća je razina dvoličnosti i različit način na koji se izvještava o dvije gotovo identične situacije.

Građani Aleppa podjednako su trpjeli pod vladavinom radikalnih islamista kao i građani Mosula. Zanimljivo, nakon oslobođenja Aleppa, nitko od međunarodnih medija nije nakon okončanja sukoba hrlio u Aleppo da čuje priče građana koji su se napokon oslobodili vlasti islamista, nitko nije pohrlio čuti njihove priče.

Što se tiče Mosula, sasvim druga priča. Novinske agencije stalno izvještavaju i donose priče o brutalnosti radikalnih islamista koji drže pod okupacijom nekoliko stotina tisuća ljudi. No, dok su isto tako tisuće ljudi dolazile sa sličnim pričama iz istočnog Aleppa, nitko od tih medija to nije htio slušati.

Slična stvar je i sa izvještavanjem o civilnim žrtvama. Opće je poznato da je nemoguće osloboditi tako veliko, gusto naseljeno područje, bez civilnih žrtava. No, dok se civilne žrtve u Mosulu gotovo ni ne spominju, unatoč izvještajima koji tvrde da su značajne, civilne žrtve u Aleppu redovno su prikazivane kao pokazatelj brutalnosti sirijskog režima.

UN je u siječnju izvjestio da su polovica žrtava u bitki za Mosul civili, no ta vijest nije odjeknula u medijima. U Aleppu se pak tvrdilo da sirijska vlada i ruska avijacija namjerno gađaju civile i ubijaju ih u tisućama.

Nitko ne može tvrditi da su američke bombe sigurnije od sirijskih ili ruskih, a posebno ne kad se u oba slučaja radi o ratnim operacijama u naseljenim područjima, gdje stanovništvo kao taoce drže ekstremisti. No ta činjenica ne znači ništa medijima čija glavna uloga je vođenje propagandnog rata u političke svrhe, a novinarsko izvještavanje tek usputni hobi.

Autor: Ivica Mandekić