Aleppo: Sirijska vojska odsjekla pobunjenike u dvije enklave

syrian-army-in-aleppo

Sirijska vojska uspjela je u naumu da razdvoji pobunjenička uporišta u istočnom Aleppu, sa ciljem konačnog preuzimanja tog najvećeg sirijskog grada do kraja godine.

Sirijska vojska poduprta je ruskim zrakoplovstvom, libanonskim Hezbollahom, iranskim i iračkim vojnim snagama, palestinskim Al-Quds i Fatah brigadama, te je u savezu sa kurdskim milicijama.

Prema izvještajima sirijskih novina Al-Watan, sirijske snage zauzele su devet kvartova u nastojanju da razdvoje pobunjeničke snage u dvije enklave.

Pobunjenici se nalaze pod zapovjedništvom organizacije Fatah Halab. Amnesty International u svibnju je objavio da Fatah Halab „izvodi indiskriminirajuće napade koji graniče sa ratnim zločinima“, te da „koriste kemijsko oružje“.

No, s obzirom da su Fatah Halab, i bratske organizacije poput Slobodne vojske Sirije, Jaish al-Fatah, Jabhat Fateh al-Sham (odprije poznat kao al-Nusra Front, sirijski ogranak al-Qaede), te Jabhat Ansar al-Din, formalno podupirani, naoružavani i financirani od strane vlada Saudijske Arabije, Katara, Turske, Francuske i SAD-a, nije bilo javnog zgražanja zbog njihovog korištenja kemijskog oružja.

Al-Watan je izvjestio da će sljedeća faza vojne akcije biti dijeljenje preostalih pobunjeničkih područja u još manje enklave koje će moći lako kontrolirati te s vremenom i zauzeti ih, što bi za konačni cilj imalo natjerati preostale pobunjenike na predaju.

U isčekivanju skorašnjeg preuzimanja kontrole nad Aleppom, sirijska vlada najavila je plan obnove civilne vlasti, javnih službi, te nastojanja oporavka gradske infrastrukture nakon četverogodišnje kontrole Aleppa od strane pobunjeničkih snaga.

Pad Aleppa definitivno će biti najveći vojno-politički poraz međunarodnih sila koje su nastojale svrgnuti sadašnju sirijsku vlast.

Izvor: Al-Watan, RT