U Aleppu se ponovno slavi Božić

5859b84bc361883e068b458c

Ove godine, mnoštvo ponovno slavi u Aleppu nakon nekoliko godina intenzivnih borbi u tom gradu, još od kako su 2012. godine istočni dio grada preuzele pobunjeničke skupine. No, grad i njegovi stanovnici tek su se počeli oporavljati.

Nismo očekivali da će ovaj trenutak doista doći. Imali smo četiri godine patnje, rata i krvi… Sretni smo da možemo ponovno slaviti. Aleppo nam se vratio, ovo je naša domovina. Nismo ni mogli zamisliti da ćemo ponovno osjetiti ovakvu radost i slavlje“, kaže za kamere djevojka po imenu Maja.

Većina građana oplakuje istodobno dok i slavi, vrijeme koje je iza njih bilo je teško i krvavo, mnogi su izgubili najmilije. Mnogi od njih su djeca, od kojih su neki izgubili čitave obitelji, te sada žive u sirotištu. Jedno od njih nalazi se u armenskoj pravoslavnoj crkvi, koja je u više navrata bila granatirana.

Početkom tjedna, sirijska vojska objavila je da je u potpunosti preuzela kontrolu nad gradom, uključujući istočni dio grada. Crveni križ objavio je da je kompleksna operacija evakuacije onih koji su htjeli otići, završena.

Sirijski predsjednik Bashar Assad zahvalio je na ruskoj pomoći pri oslobađanju Aleppa. Pored toga, evakuaciju stanovnika istočnog Aleppa nazvao je jednom od najvećih humanitarnih operacija na svijetu. Više od 78.000 civila uspjelo je prebjeći iz istočnog dijela u područja pod kontrolom vladinih snaga uz pomoć Ruskog mirotvornog centra. Ono čemu se mnogi nadaju u budućnosti jest prestanak sukoba i primirje na nivou cijele Sirije.

Izvor: RT