Alkoholizam godišnje prouzroči 232 milijuna neradnih dana samo u SAD-u

Zlouporaba alkohola ozbiljan je problem u većini zemalja. Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama do 17 posto muškaraca i 10 posto žena pati od alkoholizma.

Prekomjerna konzumacija alkohola ima značajan utjecaj na američku globalnu konkurentnost, a nova studija je okrivila alkoholizam za više od 232 milijuna propuštenih radnih dana.

Studija, koju su proveli istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu, Missouri, zaključila je da 9,3 posto odrasle radne snage u SAD-u (tj. gotovo 11 milijuna radnika) ispunjava kriterije za dijagnosticiranje poremećaja zlouporabe alkohola. Ovaj segment stanovništva izvijestio je da je u prosjeku propustio 32 radna dana godišnje, što je dvostruko više od zaposlenika koji nemaju problema (koji su u prosjeku izostali 13 dana).

Izračunato je da su osobe s blagim poremećajem konzumiranja alkohola u prosjeku propustile 18 dana s posla, dok su osobe s umjerenim poremećajem konzumiranja alkohola propustile 24 dana.

“Poremećaj konzumiranja alkohola veliki je problem u Sjedinjenim Državama i veliki problem na mnogim radnim mjestima, gdje doprinosi značajnom broju propuštenih radnih dana”, rekla je viša istraživačica dr. Laura J. Bierut u sveučilišnom priopćenju za javnost.

Studija je koristila podatke ankete o više od 110.000 odraslih osoba SAD-a s punim radnim vremenom prikupljene kroz Nacionalnu anketu o upotrebi droga i zdravlju između 2015. i 2019. Studija se može pronaći u JAMA Network Open, mjesečnom medicinskom časopisu otvorenog pristupa koji izdaje američki Liječničko društvo.