Alžir je odlučio zatvoriti svoj zračni prostor vojnim zrakoplovima iz Francuske, prema više medijskih izvješća pozivajući se na glasnogovornika francuske vojske.

Jutros kada smo podnijeli planove letova za dva aviona, saznali smo da su Alžirci ukinuli letove iznad njihovog teritorija francuskim vojnim avionima“, rekao je francuski pukovnik Pascal Ianni za AFP.

Međutim, prema glasnogovorniku francuske vojske, odluka ne utječe na njihove operacije ili obavještajne misije, iako je bilo potrebno napraviti neke prilagodbe u regiji Sahel u zapadnoj Africi.

Francuski zrakoplovi često lete na tom području u sklopu operacije Barkhane – vojne inicijative zemlje protiv islamističkih militantnih skupina u zapadnoj Africi.

Odnosi između dvije zemlje pogoršali su se nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio kritičke primjedbe o Alžiru i njegovoj povijesti.

Prema Le Mondeu, Macron je rekao da Alžirom upravlja političko-vojni sustav i tvrdi da je njegova službena povijest lažirana i da se sada temelji na diskursu mržnje prema Francuskoj.

Alžir je odmah kritizirao te primjedbe kao miješanje u njegove unutarnje stvari i kao nepodnošljivu uvredu Alžircima, koji su se borili protiv francuskog kolonijalizma.