Jedan Liberijac s libanonskim državljanstvom te sedam drugih Afrikanaca osuđeni su na sudu u Alžiru zbog špijuniranja za Izrael.

Alžirski sud Liberijca je osudio na smrtnu kaznu, dok je drugih sedam državljana Gvineje i Malija dobilo po 10 godina zatvora, pod optužbama za špijunažu u korist Izraela, prenosi Anadolu Agency.

Osmorica su uhićena u operaciji koju je provodila alžirska policija još od 2015. godine u gradu Ghardaia. Tijekom istrage pronađeni su razni dokumenti te komunikacijska oprema koja je povezana sa špijunskim operacijama za Izrael.

Presuda je objavljena još u studenom prošle godine, a sada ju je potvrdio Vrhovni sud. Ipak, osuđeni imaju pravo na žalbu.

Alžirski ministar unutarnjih poslova Noureddine Bedoui izjavio je kako je otkrivanje međunarodne špijunske mreže koja je radila za Izrael jasan dokaz da Mossad i druge strane agencije pokušavaju potkopati sigurnost i stabilnost zemlje.

Ministrove riječi izašle su u javnost samo nekoliko dana nakon što je u malezijskom glavnom gradu ubijen Hamasov član Fadi Albash. Malezijske vlasti izjavile su kako je i on žrtva Mossada.