Ministrica financija SAD-a Janet Yellen rekla je da bi savezni dužnosnici mogli pokrenuti reviziju nedavne kupnje Twittera od strane poduzetnika milijardera Elona Muska ako se smatra da nosi rizike po nacionalnu sigurnost.

Govoreći na događaju koji je u srijedu organizirao New York Times, Yellen je ustvrdila da je “pogriješila” kada je rekla da “nema osnove” za istraživanje Muska ili njegovih financija tijekom intervjua ranije ovog mjeseca, sada pojašnjavajući da bi vlada mogla poduzeti taj korak nakon svega.

“Neću konkretno reći što gledamo. Ne komentiramo ono što je u tijeku”, rekla je, ali je dodala da Ministarstvo financija “provjerava transakcije koje uključuju strana ulaganja u Sjedinjenim Državama kako bi vidjelo stvaraju li rizik za nacionalnu sigurnost.”

Iako nije potvrdila da je istraga u tijeku, Yellen je rekla: “ako postoje takvi rizici, bilo bi prikladno da ih Ministarstvo financija pogleda.”

Komentari ministrice uslijedili su nakon ranijih izvješća da je Ministarstvo financija već zatražilo odobrenje za početak revizije Muskovog posla na Twitteru, iako su izvori tada rekli Washington Postu da su takve radnje “prilično rutinske” i da ne rezultiraju uvijek potpunom istragom.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Joe Biden također je izjavio da su Muskovi “odnosi s drugim zemljama vrijedni pažnje”, nakon izvješća da strani investitori poput saudijskog princa Alwaleeda bin Talala sada drže značajne udjele u Twitteru. Međutim, Biden je naglasio da ne tvrdi da je milijarder učinio nešto “neprimjereno” i nije dao do znanja da je pod istragom.

Musk se također suočio s pritiskom iz inozemstva, pri čemu je Europska komisija nedavno zaprijetila da će potpuno zabraniti Twitter ako platforma bude u suprotnosti s digitalnim propisima EU. Prema izvješću Financial Timesa od srijede, blok je Musku predstavio “kontrolni popis pravila” i zahtijevao da se podvrgne “opsežnoj neovisnoj reviziji” negdje sljedeće godine, inzistirajući na tome da Twitter mora nastaviti “agresivno” nadzirati dezinformacije i govor mržnje.

Milijarder je opetovano obećao da će Twitter učiniti bastionom slobode izražavanja, čak je predložio “amnestiju” za prethodno zabranjene račune sve dok nisu kršili zakon ili objavljivali spam. Međutim, kritičari su tvrdili da će nepristrasniji pristup potaknuti mržnju, ekstremizam i dezinformacije na internetu, a neki čak pozivaju velike platforme poput Applea i Googlea da uklone Twitter iz svojih trgovina aplikacijama.

Autor: Ivica Mandekić