Američka administracija lagala o učestalosti recidiva nasilnih zločina ilegalnih imigranata

Hundreds protest President Obama's immigration policy, marching to the U.S. Immigration and Customs Enforcement office in Phoenix in 2013. Many Latinos who supported the president have become frustrated by his administration.

Hundreds protest President Obama's immigration policy, marching to the U.S. Immigration and Customs Enforcement office in Phoenix in 2013. Many Latinos who supported the president have become frustrated by his administration.

Istraživanje Boston Globe-a pokazalo je kako su visokopozicionirani službenici Ureda za imigraciju i carinu (ICE) lagali Kongresu i javnosti o vjerovatnosti ponovnog počinjenja nasilnih kaznenih djela ilegalnih imigranata koji su uhićeni i predviđeni za deportaciju, no koji su umjesto toga pušteni na slobodu.

Novinari Boston Globe-a pregledavali su slučajeve imigranata koji su u razdoblju između 2008. i 2012. pušteni na slobodu umjesto da su deportirani u svoje vlastite zemlje. Ispostavilo se da je trideset posto njih kasnije ponovno počinilo nasilna kaznena djela, uključujući „silovanja, pokušaje ubojstva i zlostavljanje djece“.

ICE inače ne pušta u javnost podatke o kaznenim djelima imigranata. Boston Globe došao je do ovih podataka nakon tužbe protiv federalne vlade koja datira iz 2013. godine, sa zahtjevom za pristupom tim informacijama.

ICE argumentira kako odluka Vrhovnog suda iz 2001. godine ne dopušta neograničeno zadržavanje imigranata u pritvoru, te ih stoga puštaju na slobodu ukoliko nisu deportirani unutar šest mjeseci.

Boston Globe je također uvidom u evidenciju došao do zaključka da oko trideset posto počinitelja kaznenih djela ima visoku vjerovatnost ponovnog počinjenja istih djela, nad istim žrtvama.

U Massachusettsu je čovjek trebao biti deportiran nakon odsluženja zatvorske kazne zbog premlaćivanja svoje bivše djevojke i nanošenja teških tjelesnih ozljeda usljed udarca čekićem u glavu. ICE ga je pustio na slobodu u listopadu 2009. godine. Tri mjeseca kasnije, pronašao je svoju bivšu djevojku i izbo ju nožem. ICE je 2010. godine pustio na slobodu i oslobodio deportacije muškarca sa podugačkim kriminalnim dosjeom u državi Maine. Nekoliko mjeseci kasnije orobio je drugog muškarca ispred supermarketa, držeći mu nož pod vratom“.

Boston Globe tvrdi da su visokopozicionirani službenici ICE-a svjesno lagali svjedočeći pred Kongresom kako je vjerovatnost ponovnog počinjenja nasilnih kaznenih djela ovih imigranata manja od deset posto.

Izvor: Daily Caller