Američka ambasada izrazila je solidarnost s antivladinim prosvjednicima u Libanonu, pozivajući sve strane da se „suzdrže od nasilja“, nakon sukoba u Bejrutu opustošenom nedavnom eksplozijom. U prosvjedima je ozljeđeno oko 500 ljudi.

Tisuće ljudi okupilo se u Bejrutu u subotu, zahtijevajući ostavku vlade zbog korupcije i nemara za koje vjeruju da su doveli do stravične eksplozije ovog tjedna.

Usred sukoba, prosvjednici su upali u nekoliko vladinih zgrada i pokušali ući u parlament. Nekoliko vojnih jedinica na kraju je raspoređeno kako bi se uspostavio red. U nastalom kaosu, američko veleposlanstvo u Bejrutu promptno se javilo izražavajući svoju podršku građanima tvrdnjom da imaju „prava na miran prosvjed.

Washington je također ohrabrio „sve koji su uključeni da se suzdrže od nasilja“, budući da se broj ozljeda popeo na najmanje 490, navode službe hitne medicinske pomoći. U međuvremenu, vlasti su priopćile da je ozlijeđeno 70 policajaca, a najmanje jedan je poginuo u sukobima.

Dok su u Libanonu prosvjedi česti zbog teških ekonomskih uvjeta, bejrutska tragedija pojačala je protudržavno ozračje. Mnogi krive nepažnju vlasti za veliku eksploziju amonijevog nitrata u utorak, u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, a nekoliko tisuća završilo je u bolnicama s raznim ozljedama od razornog udarnog vala.

Incident je pokrenuo ogroman međunarodni humanitarni odgovor, pri čemu se Washington pridružio EU, Rusiji i mnogim drugim državama koje su obećale hitnu pomoć i podršku.

Međutim, nakon što je zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva isporučio prvu seriju pomoći, USAID je tragikomično i paradoksalno istaknuo da su „Sjedinjene Države dugo podržavale Libanonce u nastojanju za ekonomskim prosperitetom i odgovornim upravljanjem, bez korupcije i stranih pritisaka.

Kako se veliki dio grada nalazi u ruševinama, a brojne žrtve su još uvijek zarobljene ispod ruševina, libanonski premijer Hassan Diab obratio se naciji rekavši da će zatražiti prijevremene parlamentarne izbore, kako bi spriječio nasilje.