Američka ratna mornarica gradi operativni centar u ukrajinskoj pomorskoj bazi

Američka ratna mornarica započela je s gradnjom operativnog pomorskog centra u Ukrajini koji će služiti kao „stožer za planiranje i upravljanje operacijama“ tijekom vojnih vježbi koje će se održavati u toj zemlji.

Mornarički inženjerski bataljun započeo je krajem srpnja s izvođenjem radova u ukrajinskoj mornaričkoj bazi Ochakov.


Widget not in any sidebars

Početak gradnje u Ukrajini je značajan uspjeh. Naša sposobnost da maksimalno povećamo sigurnost od strateške je važnosti, te će u konačnici rezultirati većim obrambenim kapacitetom i infrastrukturom Ukrajine, te će poboljšati odnose dviju zemalja i mogućnost uvježbavanja.

Inženjerijski bataljun također ima zadaću izgraditi postrojenje za održavanje plovila, te nekoliko obrambenih kontrolnih točaka u okolici Ochakova.

Prošli mjesec, nekoliko američkih ratnih brodova, preko 800 mornara, te vod specijalaca, sudjelovali su u dvanaestodnevnim NATO vježbama u teritorijalnim vodama Ukrajine, u blizini lučkog grada Odesse.

Rusija se duži niz godina protivi NATO-vim ratnim vježbama u blizini vojne granice, a koji su se naročito učestalili nakon početka građanskog rata u Ukrajini i aneksacije Krima 2014. godine.

Izvor: RT