Foto: Reuters / Kacper Pempel

Američka tvrtka CLS Strategies sa sjedištem u Washingtonu, posljednja je u nizu tvrtki za koje je otkriveno da stvaraju lažne profile i stranice po društvenim mrežama, koje služe za tajno manipuliranje političkim zbivanjima u drugim zemljama.

Za CLS Strategies se zna da je utjecala na politička zbivanja u Južnoj Americi, posebno Venecueli, Boliviji i Meksiku, te da je uglavnom koristila Facebook i Instagram kao platformu za djelovanje, što je u sukobu s pravilima Facebooka o sprječavanju utjecanja u drugim državama.

CLS Strategies u petak je objavio da je u suradnji s pravnom službom pokrenuta unutarnja istraga, te da su osobe zadužene za suradnju s klijentima u Južnoj Americi poslani na privemeni dopust. Istovremeno, tvrtka je opovrgnula da se njezino djelovanje može smatrati utjecanjem na zbivanja u drugim državama, jer su njezini klijenti koji stoje iza spomenutih stranica i profila navodno iz dotičnih država.

Najvažnije od svega, naš rad u Južnoj Americi, uključujući pomaganje opoziciji represivnih režima, nije bio vršen u ime stranih klijenata, već je isti bio plaćen i vođen od strane klijenata koji se nalaze u tim državama.

Facebook je ovaj tjedan objavio da je zatvorio 55 korisničkih računa, 42 stranice i 36 Instagram računa povezanih s tvrtkom CLS Strategies koji su se fokusirali na politiku u Venecueli, Boliviji i Meksiku. Ukupno je u marketinške svrhe s tim računa utrošeno 3,6 milijuna dolara.

Unajmljivanje tvrtki za odnose s javnošću i marketinških tvrtki s ciljem provođenja dezinformacijskih kampanja i kampanja utjecaja na javno mnijenje odavno je postao standardan oblik djelovanja obavještajnih agencija i interesnih skupina. Facebook je iz tog razloga u više navrata zatvarao korisničke račune koje su vodile komunikacijske tvrtke registrirane u Izraelu, Indiji, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u.