Američka veleposlanica predložila da Poljska postane domaćin američkim nuklearnim projektilima, ako to Njemačka ne želi

11 10 2018 LUBLIN KUL WIZYTA GEORGETTE MOSBACHER AMBASADORKI USA W POLSCE FOT KRZYSZTOF MAZUR / DZIENNIK WSCHODNI

Dok je američki veleposlanik u Njemačkoj pokušavao uvjeriti njemačke vlasti da nastave biti domaćini američkom nuklearnom oružju, veleposlanica u Varšavi sugerirala je da bi u slučaju njemačkog odbijanja Poljska mogla biti tlo na kojem bi SAD koncentrirao svoje nuklearne projektile..

Ako Njemačka želi umanjiti nuklearne sposobnosti i oslabiti NATO, možda bi Poljska – koja plaća pravičan udio, razumije rizike i nalazi se na istočnom boku NATO-a – mogla ovdje smjestiti sposobnosti“, rekla je američka veleposlanica u Poljskoj Georgette Mosbacher putem Twitter-a.

Oglas:

Komentirala je izjavu Ricka Grenela, američkog veleposlanika u Njemačkoj koji je ujedno i vršitelj dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, objavljenu u četvrtak, pozivajući vlasti u Berlinu da ne oslabe NATO tražeći uklanjanje američkog nuklearnog oružja s njihovog tla.

Svrha NATO-ovog nuklearnog udjela je zadržati ne-nuklearne države članice uključene u planiranje NATO-ove politike odvraćanja. Sudjelovanje Njemačke u nuklearnoj dionici osigurava njezin glas,“ napisao je Grenell. „Hoće li Njemačka snositi tu odgovornost ili će odmarati i jednostavno uživati u ekonomskim koristima sigurnosti koje pružaju njeni drugi saveznici?

Nitko od poljskih dužnosnika nije komentirao izjavu Mosbacher.

Mosbacher je također izazvala negodovanje u Moskvi, gdje je primijećeno da će premještanje nuklearnog oružja u Poljsku uništiti ostatke osnivačkog zakona Rusija-NATO, ugovora iz 1997. godine u kojem se navodi da se „NATO i Rusija ne smatraju međusobnim protivnicima.“

Ako SAD premjesti nuklearne bojeve glave u Poljsku, to bi moglo rezultirati ponavljanjem kubanske raketne krize iz 1962. godine, kada je Sovjetski Savez reagirao na američke nuklearne razmještaje u Turskoj slanjem vlastitih projektila na Kubu. Nakon sukoba koji je gotovo eskalirao u nuklearni rat, Washington i Moskva su ustali i obvezali se povući svoje projektile.

Mosbacher je inače poduzetnica koja se bavila investicijama i preprodajom kozmetike. Nakon što je godinama aktivno sudjelovala u raznim predsjedničkim kampanjama, nakon pobjede Donalda Trumpa nominirana je i odabrana za veleposlanicu SAD-a u Poljskoj.

Riječ je i o bivšoj supruzi židovskog biznismena i političara Roberta Mosbachera, od kojeg se razvela 1998., ali je zadržala njegovo prezime.