Američka vlada financira izvlačenje CO2 iz atmosphere s ciljem borbe protiv klimatskih promjena

Američka vlada ponudila je 3,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava za izgradnju tvornica koje će prikupljati i trajno skladištiti ugljični dioksid – što je najveći takav pokušaj na globalnoj razini da se zaustavi klimatske promjene kroz Direct Air Capture (DAC) i proširila porezni kredit na 180 dolara/toni za jačanje tehnologije u razvoju.

Dosadašnji iznosi su uključivali mala sredstva dostupna u drugim regijama, poput Velike Britanije koja je obećala do 100 milijuna funti (124 milijuna dolara) za istraživanje i razvoj DAC-a. To je malo u usporedbi s 12 milijardi dolara federalne potrošnje za povećanje potražnje za osobnim i komercijalnim električnim vozilima, procjenjuje Boston Consulting Group.

Dok su ponude za financiranje američkog DAC središta trebale biti dostavljene 13. ožujka, vlada i neke tvrtke tek trebaju u potpunosti otkriti detalje o prijavama, od kojih Reuters po prvi put izvještava o mnogima od njih. Ministarstvo energetike očekuje da će ovo ljeto objaviti pobjedničke ponude.

Znanstvenici iz UN-a sada procjenjuju da će milijarde tona ugljika trebati isisati iz atmosfere godišnje kako bi se postigao cilj ograničenja globalnog zagrijavanja za 1,5 stupnjeva Celzija.

Iako će velik dio toga doći iz prirodnih rješenja kao što je sadnja više drveća ili povećanje sposobnosti tla da veže ugljik, također će biti potrebno trajno uklanjanje ugljika iz atmosphere, procjenjuju u UN-u.