Američka vlada kaže da će prestati financirati sirijske pobunjenike nakon odrubljivanja glave desetogodišnjem dječaku

Američka administracija razmišlja o prestanku davanja potpore sirijskoj opoziciji nakon izvješća o odrubljivanju glave palestinskog dječaka.

Ako se dokaže da je taj događaj istinit i da je grupacija Al Zenki umješana u to… ozbiljno ćemo razmisliti o daljnjem pružanju pomoći i bilo kakvoj suradnji, to će zasigurno sa sobom nositi posljedice po njih“, kazao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta, Mark Toner.

Toner je odbio objasniti s kojim posljedicama bi se sirijska oporba mogla suočiti ukoliko se pokaže da doista oni stoje iza užasavajućeg obezglavljivanja palestinskog dječaka.

Ne mogu komentirati o kakvim posljedicama se radi, ali zasigurno će se raditi o preispitivanju daljnje suradnje sa ovim skupinama.“

Reakcija službenog Washingtona uslijedila je nakon pojave dva videa na internetu, koji prikazuju pet boraca iz pokreta Nour al-Din al-Zinki kako najprije maltretiraju dječaka, a zatim mu odrubljuju glavu.

Jedan od boraca se vidi kako hvata dječaka za kosu i poliježe ga na pod sanduka kamioneta. Zatim se vidi kako mu nožem odrubljuje glavu. Nakon ubojstva, u rukama drži dječakovu odrubljenu glavu dok okolna rulja navija.

U jednom od videa spominje se da je dječak, koji izgleda da ima deset do dvanaest godina, borac brigade Liwa al-Quds, palestinske milicije koja se bori na strani sirijske regularne vojske u blizini grada Aleppo.

Okrutno ubojstvo se navodno zbilo u Handaratu, sjeverno od Aleppa, gdje se vode žestoke borbe. Na toj lokaciji se također nalazi Ein El Tal, neslužbeni palestinski izbjeglički kamp.

Zapovjednik grupacije Nour al-Din al-Zinki osudio je ubojstvo i kazao kako prikazano nasilje „ne predstavlja opće stanje pokreta, već izolirani slučaj“.

Nour al-Din al-Zinki se bore na strani takozvane Slobodne vojske Sirije, pobunjenika protiv režima Bashara Al Assada. Službeno su primali financijsku i vojnu potporu od SAD-a, Turske, Katara i Saudijske Arabije sve do rujna 2015. godine.

ww

ee

rr

tt

Na internetu se još može naći video pogubljenja, međutim nećemo ga ovdje prikazivati, a niti preporučamo gledanje.

Izvor: Daily Mail