U stilu tipičnih pro-izraelskih pijuna, vlasti SAD-a nametnule su nove sankcije protiv iranske građevinske industrije, ciljajući niz „strateških“ materijala i osiguravajući masmedijima jačanje pritiska širenjem lažnih i nedokazanih nagovještaja o iranskom nuklearnom oružju i povezanosti s terorizmom.

Državni tajnik i okorjeli filosemit Mike Pompeo objavio je nove sankcije u četvrtak, navodeći kako elitni iranski Revolucionarni gardijski korpus (IRGC), kojeg Izrael i SAD klasificiraju kao terorističku grupu, kontrolira čitav građevinski sektor zemlje.

Nove sankcije neupitno impliciraju kako američke vlasti smatraju da bi se „problematični“ građevinski materijal mogao iskoristiti za u nuklearnim, vojnim ili raketnim programima Irana.

Sankcije se većinom odnose na četiri vrste materijala, među kojima su anti-korozivne folije za lemljenje, legure nehrđajućeg čelika visoke kvalitete te čelične cijevi.

Ironično je da to ne bi bilo ni prvi put da je Washington zabunom povezao metalne cijevi s potencijalnim dijelovima atomskebombe; tijekom svog zloglasnog govora UN-u koji je tražio odobrenje za invaziju SAD-a na Irak, tadašnji državni tajnik Colin Powell inzistirao je da je Sadam Hussein kupnjom visokokvalitetnih „aluminijskih cijevi“ dokazao svoju namjeru izrade nuklearnog oružja, što su naknadno diskreditirali stručnjaci iz Odjela energije.

Unatoč nizu osakaćenih američkih sankcija koje su već izrečene vitalnim gospodarskim sektorima, prije svega nafti, Iran se i dalje oslanja na inozemni uvoz visokokvalitetnog čelika i željeza, dijelova strojeva, sirovina i ostale robe za izgradnju i proizvodnju.

Posljednje sankcije, iako bi trebale utjecati samo na „teheranski režim“ i njegov „teroristički IRGC“, zasigurno će nanijeti još jedan udarac iranskoj ekonomiji koja se opire američko-izraelskoj hegemoniji.

Američke sankcije protiv Irana ukinute su prema nuklearnom sporazumu 2015. potpisanom sa svjetskim silama, međutim, sve dosadašnje sankcije vraćene su nakon što je američki predsjednik Donald Trump ukinuo Washingtonski sporazum prošle godine. Napetosti su naglo porasle od ovog ljeta, usred masovne histerije oko sumnjivih napada na tankere,rušenja SAD-ove bespilotne letjelice u regiji te novog vojnog grupiranja američke vojske.