Američka vojska najavila zabranu, pa ipak dozvolila korištenje kazetnih bombi

Američka vojska planirala je ukinuti korištenje kazetnih bombi do 2019. godine, no u četvrtak je Pentagon donio službenu odluku o daljnjem nastavku korištenja tog ubojitog oružja. Kazetne bombe su vrsta zrapoklovnih bombi i projektila koji sadrže nekoliko manjih bombi koje se tijekom aktiviranja izbacuju iz kućišta i tako zahvaćaju šire područje, a namjena im može biti protupješačka, protuoklopna ili posebnih namjena.

Bivši američki predsjednik George W. Bush još je 2008. godine najavio prestanak korištenja kazetnih bombi do 2019. godine, no ovaj je tjedan Pentagon poništio tu odluku, s argumentom da dotično oružje ima legitimnu ulogu u vojnim operacijama.

Kazetne bombe zloglasne su ponajprije zbog činjenice da čak do 20 posto razasutih bombica koje bivaju izbačene iz kućišta kazetne bombe ne eksplodiraju, već zahvaćeno područje pretvaraju u svojevrsno minsko polje koje može kasnije i desetljećima predstavljati opasnost za civilno stanovništvo.

UN-ova konvencija, koju je potpisalo više od stotinu zemalja, zabranila je korištenje kazetnih bombi počevši od 2010. godine. Naravno, kao i kod svake slične konvencije, vodeće svjetske sile odbile su ju potpisati. U tu kategoriju spadaju SAD, Izrael, Kina, Rusija, Brazil, Pakistan i Indija.

Prema novoj odredbi, američka vojska dozvoliti će vojnim zapovjednicima korištenje kazetnih bombi prema njihovoj vlastitoj procjeni opravdanosti njihovog korištenja, sve dok se ne pojavi bolja opcija koja će smanjiti potencijalne ljudske žrtve, ali s odgovarajućim vojnim učinkom.

IZVORSputnik