Američka vojska planira početi koristiti lasersko oružje do 2023. godine

extra_large-1464385700-162-u-s-army-could-begin-using-laser-weapons-by-2023

Laser je izumljen 1960. godine, funkcionira tako što velik broj atoma emitira svjetlosne čestice fotone, koji svi imaju istu valnu duljinu. Za razliku od običnog svijetla koje se sastoji od fotona različitih valnih duljina, laseri emitiraju koherentne fotone iste valne duljine, što omogućava zraci da drži pravac na velikim duljinama. To omogućava laserskoj zraci da usmjeri enormnu količinu energije u jednu točku.

Iako su laseri već odavno u primjeni kod raznih uređaja i tehnologija, energija potrebna za stvaranje laserske zrake dovoljno jake da uništi metu je toliko velika da se u praksi pokazalo nemoguće proizvesti bilo kakvo praktično oružje koristeći tu tehnologiju. Još devedesetih godina, američka vojska pokušala je stvoriti takvo oružje koristeći energiju iz kemijskih reakcija kao glavni izvor energije, međutim došli su do zaključka da bi bila potrebna ogromna količina kemikalija, te da bi takvo oružje moglo stati jedino u zrakoplov veličine Boeinga 747.

Nedavno su ostvarili znatan napredak koristeći namotana optička vlakna, koja povećavaju snagu emitiranu električnim impulsima, čime bi se generirala veća količina energije u relativno manjem prostoru. To je dovelo do razvoja nekoliko prototipova oružja, od kojih je jedno već instalirano na američkom vojnom brodu USS Ponce, sposobno je rušiti dronove i onesposobljavati manje čamce.

„Laseri su kao oružje bili obećavani još davnih dana, ali nikad nisu mogli postići ono što se od njih očekivalo, stoga smo i dalje prilično skeptični po tom pitanju. Upravo zbog toga je nužno testirati ih u operativnom okruženju“, stoji u izjavi predstavnika vojske.

Izvor: IFL Science