Američka vojska počela opremati brodove laserskim topovima

Američkoj ratnoj mornarici isporučen je brod s prvim laserskim sustavom za obaranje dronova, pod oznakom ODIN (Optical Dazzling Interdictor), što je tek dio laserskih sustava koje Pentagon testira za korištenje u protuzračnoj obrani.

ODIN nije prvi laserski obrambeni sustav ugrađen na brod američke ratne mornarice, ali je prvi isporučen i ugrađen na operativni ratni brod, USS Dewey, te ima veliku vjerojatnost da će doista biti i korišten u ratnim uvjetima.

Sustav je ugrađen još u studenom prošle godine, no mornarica još ne želi obznaniti mogućnosti novog sustava. ODIN je samo dio američkih laserskih sustava koji se planiraju primijeniti na brodovima.

Admiral Ron Boxall i američki zamjenik tajnika za istraživanje i inženjerstvo Michael Griffin pri ministarstvu obrane vode program istraživanja oružja usmjerene energije u Pentagonu, te su osigurali proračun od 1,1 milijarde dolara za tu namjenu.

Po mom mišljenju, samo nas nekoliko godina dijeli od uvođenja standardnog laserkog oružje“, izjavio je Griffin u studenom 2018, dodavši da se planira korištenje laserskog naoružanja na kopnu, moru i u zraku.

Potrebno nam je oružje snage 100 kilovata na vozilima, te snage 300 kilovata pri zračnim snagama. Pored svega potrebno nam je i oružje usmjerene energije jačine megavata za svemirsku obranu i korištenje u svemiru. To su stvari koje su ostvarive unutar narednih desetak godina.