Zapovjedništvo za medicinska istraživanja i razvoj vojske potiho je dopustilo pucanje i ranjavanje mačaka i pasa za pokuse na ranama od vatrenog oružja unatoč zabrani Ministarstva obrane iz 1983. godine, prema ažuriranoj odluci do koje je došao New York Post.

Iako je promjena napravljena još 2020., prvi put se objavljuje nakon što je zapovjedništvo vojske odbilo zahtjev PETA-e da objavi koliko je takvih eksperimenata provedeno od promjene.

“Ova nova politika nije istaknuta niti javno objavljena uz veliku pompu”, rekao je potpredsjednik PETA-e Shalin Gala. “Oni najvjerojatnije ne bi željeli PR noćnu moru koja bi nastupila kada bi ova informacija bila objavljena.”

Osim kućnih ljubimaca, odluka dopušta vojsci korištenje vojnog oružja na “neljudskim primatima i morskim sisavcima” – poput čimpanza i dupina – u istraživačke svrhe uz odobrenje službe za brigu o životinjama. Poznato je da vojska ranjava i koristi žive svinje za obuku kako običnog tako i medicinskog osoblja za liječenje rana na bojnom polju.

Zapovjedništvo vojske potvrdilo je PETA-i da je barem jedan takav test proveden – iako je služba dodala da se detalji ne mogu objaviti.

“Porezni obveznici zaslužuju znati što američka vojska skriva odbijajući objaviti detalje svojih užasnih pokusa ranjavanja životinja”, rekao je Gala.

Ministarstvo obrane zabranilo je tu praksu na psima i mačkama 1983. nakon što je zviždač rekao PETA-i za tajni plan Pentagona da kupi desetke pasa iz skloništa za životinje i ustrijeli ih vojnim oružjem na poligonu u Bethesdi, Md., kako bi znanstvenici mogli proučavati efekte ranjavanja, rekao je Gala.

“Desetljećima je Ministarstvo obrane provodilo ispitivanja koristeći pse i druge životinje u svjesnom ili polusvjesnom stanju te su u njih pucali iz snažnog oružja kako bi nanijeli različite vrste ozljeda”, objasnio je.

PETA je prosvjedovala protiv te prakse, što je izazvalo negodovanje javnosti zbog kojeg je Pentagon zabranio takve studije. Sada je skupina za prava životinja ponovno na tome, šaljući službeno pismo u četvrtak u kojem traži od tajnice vojske Christine Wormuth da zabrani ranjavanje životinja radi istraživanja, rekla je Gala.

Lori Salvatore, glasnogovornica vojnog zapovjedništva za medicinska istraživanja, nazvala je ažuriranje politike “malom formulacijom” kako bi se “razjasnila upotreba obuke naspram istraživanja” u skladu s uputama Pentagona iz ožujka 2019. u kojima se navodi da se takve životinje ne mogu koristiti u vojnoj obuci.

“Administrativna revizija pojašnjava da je ranjavanje pasa, mačaka, primata i morskih sisavaca oružjem zabranjeno za obuku, ali može biti dopušteno za istraživanje, razvoj, testiranje i procjenu nakon odobrenja ACURO-a”, navodi se u ažuriranoj politici.

Iako Pentagonov dokument na koji se poziva Salvatore dopušta korištenje pasa, mačaka, primata i morskih sisavaca u vojnim istraživanjima, ne navodi eksplicitno da oni mogu biti ranjeni oružjem tijekom eksperimenata, za razliku od politike vojske.

U srpnju je vojska odbila PETA-in zahtjev za javnim evidencijama za sve dokumente koji uključuju upotrebu oružja na životinjama za “medicinska istraživanja, razvoj, testiranje ili procjenu”, navodi se u pismu podijeljenom s The Postom.

Vojni dužnosnici su prvotno rekli PETA-i da postoji 2000 stranica zapisa koji bi se odnosili na zahtjev, ali su kasnije odustali i rekli da bi samo jedno izvješće o eksperimentu odgovaralo zahtjevu – no da ne može biti objavljeno, rekao je Gala.