Nakon nekoliko tjedana ustrajavanja u tvrdnji da je napad američkih bespilotnih letjelica u Kabulu 29. kolovoza spriječio teroristički napad i ubio terorista ISIL-a, Središnje zapovjedništvo američke vojske priznalo je da nije ubijen terorist, da su sve žrtve napada civili, uključujući i djecu, ali navodno neće disciplinirati nikoga tko je odgovoran.

General Kenneth McKenzie u petak je objavio da projektil Hellfire ispaljen na kuću u Kabulu neposredno prije završetka američkog zračnog prijevoza zapravo nije ubio pomagača terorističke skupine ISIL.

Napad bespilotnim letjelicama u Kabulu bio je greška, rekao je McKenzie, priznajući da je deset civila, uključujući do sedmero djece, tragično ubijeno.

Napad je naređen „s iskrenim uvjerenjem da će spriječiti neposrednu prijetnju našim snagama, ali to je bila greška i ja se iskreno ispričavam“, dodao je, nudeći duboku sućut rodbini ubijenih.

McKenzie je novinarima prošao kroz odluku SAD-a o pokretanju napada, navodeći preko 60 obavještajnih podataka o skorom napadu Islamske države Khorasan, terorističke skupine koja je preuzela odgovornost za samoubilački napad ispred zračne luke u Kabulu 26. kolovoza, ubivši pritom 13 američkih vojnika i 170 afganistanskih civila, te nekoliko desetaka talibana.