Američka vojska razvila je tabletu za usporavanje posljedica starenja i ubrzavanje oporavka od povreda, a biti će isprobana na vojnicima u kliničkom ispitivanju koje je planirano za sljedeću godinu. To je dio šireg plana Pentagona za unaprjeđenje ljudskih sposobnost“.

Završili smo pretklinička ispitivanja sigurnosti i doziranja, kao prvi korak pred ispitivanje učinkovitosti koje će biti provedeno u 2022. godini“, rekao je Tim Hawkins, glasnogovornik Zapovjedništva za specijalne operacije, koje provodi ispitivanje u suradnji s privatnom biotehnološkom tvrtkom „Metro International Biotech“.

Ne radi se o stvaranju fizičkih osobina koje već prirodno ne postoje, već o poboljšanju spremnosti naših snaga tako što bi im bile poboljšane karakteristike koje se obično smanjuju s godinama“, rekao je Hawkins.

Kako je objasnio, ova pilula moći će se koristiti ne samo za vojnike, već i za civile, a poboljšava ljudske performanse, kao što su povećana izdržljivost i brži oporavak od povreda.

Sastav tablete za sada je tajan, ali se navodi da je prilikom razvoja tablete razvijen kemijski spoj za sintetiziranje nikotinamid adenin dinukleotida (NAD+), koji je od kritične važnosti za funkciju živih stanica.

Nivo NAD+ opada s godinama, a znanstvenici smatraju da je to povezano sa starenjem i brojnim oboljenjima. Pretklinička istraživanja pokazuju kako povećanje NAD+ može pomoći u borbi protiv bolesti i opadanja funkcija kao posljedica starenja. Tako bi održavanje optimalnih nivoa NAD+ pomoglo ljudima da žive duže i zdravije.