Američka vojska službeno kreće u stvaranje „svemirskih postrojbi“

Američki senat odobrio je stvaranje „svemirskih postrojbi“, koje bi sačinjavali novi, ukupno šesti rod američke vojske, koji bi se fokusirao na vojno djelovanje izvan Zemljine atmosfere.

Iako prvotno mora dobiti sva potrebna dopuštenja, ovaj novi rod vojske apsorbirao bi sve trenutne svemirske misije američkih zračnih snaga pod kišobranom budućeg Svemirskog zapovjedništva američke vojske.

Ovaj plan, koji bi mogao biti implementiran već početkom 2019. godine, dio je plana radikalne reorganizacije američkih zračnih snaga.

Plan je navodno u pripremi još od 2001. godine nakon studije koju je provela Rumsfeldova komisija o budućnosti američkog svemirskog programa i svemirske strategije.

Prema navodima, sve operacije koje uključuju američki tajnoviti raketoplan X-37B ubuduće će spadati pod djelovanje „svemirskih snaga“.

X-37B, koji podsjeća na mali Space Shuttle, i namjenjen je letu u Zemljinoj orbiti, ponovno će biti lansiran u kolovozu ove godine, nakon što je prošli put njegov let trajao rekordnih 718 dana.

Svemirske snage, koje će biti prvi novi rod američke vojske još od 1947. godine, nisu zabranjene prema međunarodnom sporazumu iz 1967. godine, kad je zabranjeno korištenje Mjeseca i drugih svemirskih tijela kao vojnih ispostava.

Izvor: RT