Američka vojska ozbiljno se posvetila ostvarivanju cilja da oružane snage budu uključive za žene, a dio tog programa je i dizajn taktičkog vojnog grudnjaka prilagođenog za sve aktivnosti vojnikinja.

Army Tactical Brassiere je proizvod koji se testira u Vojničkom centru za razvoj borbenih sposobnosti, a očekuje se da će se na jesen predstaviti početna procjena Odboru za vojne uniforme, koji bi uspostavio Army Tactical Brassiere kao službeni artikl američke vojske.

Razvoj grudnjaka započeo je anketom provedenom među vojnikinjama o tome koju vrstu funkcionalnosti i preferencije treba uzeti u obzir tijekom početnog dizajna. Označen je kao “taktički, a ne sportski odjevni predmet”, prema Soldier Touchpoints.

Namijenjen je integraciji u postojeći pancir i pružanju dodatne razine zaštite vojnicima.

“To znači da dizajneri procjenjuju opcije kao što su uključivanje tkanina otpornih na plamen i stručno slojevitih kompresijskih, strukturnih i zaštitnih materijala, dok također uzimaju u obzir važnost točne veličine, pouzdane udobnosti, upravljanja vlagom i prozračnosti”, istaknuo je Touchpoints.

“Opći cilj je proizvesti odjevne predmete koji ne samo da štite korisnicu, već i smanjuju kognitivno opterećenje vojnikinja uzrokovano nelagodom i lošim pristajanjem”, rekla je Ashley Cushon, dizajnerica odjeće i voditeljica projekta za ATB u DEVCOM Soldier Centeru. “Postizanje ovoga poboljšat će ukupnu spremnost vojnika i razine izvedbe, omogućujući im da se usredotoče na svoju misiju”, objasnila je.

Ovaj napor dio je tekuće kampanje za prilagođavanje opcija vojnih uniformi različitim tipovima tijela.