Američka Udruga Fulbright proteklih je dana objavila kako će predsjednici Republike Hrvatske dodijeliti nagradu za životno djelo za 2019. godinu, budući da je ona bivša stipendistica dotične institucije.

Na stranici stoji pojašnjenje razloga dodijele nagrade:

Udruga Fulbright sa zadovoljstvom objavljuje dobitnicu nagrade za životno djelo za 2019., Kolindu Grabar-Kitarović, kao priznanje za njezin izvanredan doprinos kao vođe, diplomatkinje i dužnosnice. Predsjednica Grabar-Kitarović utjelovljuje najbolje vodstvo u vrijeme neumoljive globalne krize.“

Grabar-Kitarović primit će nagradu na službenoj ceremoniji 26. listopada ove godine u Arlingtonu u Virginiji.

Kako se navodi na stranici udruge, Grabar-Kitarović je bila stipendistica dotične institucije u razdoblju od 2002. do 2003. godine, kada je u SAD-u bila na postdiplomskom programu.

Fulbright nagrade dodjeljuje isključivo vlastitim stipendistima čije karijere navodno „pružaju nadahnuće, služe kao uzor i ilustriraju moć, utjecaj i vrijednosti.

S obzirom na prostor i vrijeme u kakvom žive žitelji ove zemlje, ne treba se uopće snebivati ili čuditi ovakvim svakodnevnim apsurdima. U modernom svijetu sveopće „demokratske“ iluzije i imbecilnosti masa, gdje je i jedna Angela Merkel dobila identičnu nagradu, čak i naša predsjednica može biti „izvanredni vođa“ ili barem njegovo „utjelovljenje“.