Američke i njemačke obavještajne agencije koristile švicarsku tvrtku za špijuniranje državnih vlasti

Američke i zapadnonjemačke obavještajne agencije desetljećima su špijunirale vlada širom svijeta koristeći švicarsku tvrtku za šifriranje.

Stotine zemalja koristilo je proizvode tvrtke Crypto AG za zaštitu svojih glavnih tajni, ali istragom je utvrđeno da je firma u tajnom vlasništvu CIA-e i njemačke špijunske agencije BND, javlja Euronews.

Korištenjem te opreme američki i zapadnonjemački obavještajni agenti mogli su prisluškivati svoje saveznike i neprijatelje.

Otkriće je proizašlo iz povjerljivog izvještaja CIA-e kojeg je dobila njemačka državna televizija ZDF. Na razotkrivanju su surađivali s Washington Postom.

Šef ureda ZDF-a u Washingtonu Elmar Theveßen rekao je da se radi o „najvećoj operaciji prisluškivanja obavještajnih službi u posljednjih 60 godina“.

Rekao je da su obavještajne agencije SAD-a i zapadne Njemačke taj program koristile od 1970. do 1993. godine, a CIA ga je nastavila samostalno koristiti do 2018. godine.

Theveßen je rekao da se, na primjer, sustav koristio za prisluškivanje onoga što se događalo tijekom argentinske vojne diktature 1970-ih.

SAD i Njemačka su u osnovi mogli znati sve o onome što se događa s obzirom na kritičare režima“, rekao je.

Tada je ubijeno više od 30.000 ljudi. Oni su jednostavno nestali, a Njemačka i SAD su točno znale što se dogodilo slušajući ove komunikacije i, naravno, to postavlja veliko etičko pitanje: zašto nisu ništa poduzeli u vezi s tim?,“ pita Theveßen.

Theveßen je također rekao da su obavještajne agencije podijelile informacije s tadašnjom premijerkom Velike Britanije Margaret Thatcher, a istima se mogao spriječiti Falklandski rat.