Administracija Donalda Trumpa nametnut će ekonomske sankcije dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su uključeni u istragu američkog osoblja zbog ratnih zločina.

Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem je Trump također odobrio „širenje restrikcija viza“ za sve ICC-ove dužnosnike i njihove članove obitelji, prenosi RT.

Oglas:

   

SAD je više puta prijetio da će uvesti sankcije haaškom sudu i uvjeravao da ICC nema pravo istraživati ili procesuirati američko osoblje bez pristanka američkih vlasti.

Izjava Bijele kuće opisala je postupke suda kao „napad na prava američkog naroda“ i prijetnju „rušenjem našeg nacionalnog suvereniteta.

Dodaje se da je ICC osnovan „radi pružanja odgovornosti za ratne zločine“, ali je „u praksi“ postao „neprihvatljiv i neučinkovit“.

Napori ICC-a da istraži optužbe Izraela za ratne zločine protiv Palestinaca također su utjecali na Trumpovu administraciju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdio je u svibnju da se Palestina „ne kvalificira kao suverena država“ i da sud ne može provoditi „nelegitimne“ istrage protiv Izraela. Prijetio je da će SAD „nametnuti posljedice“ ako sud nastavi s naporima da istraži navodne zločine.

U izjavi u četvrtak, Bijela kuća kaže da ICC provodi „politički motivirane istrage“ protiv SAD-a i njegovih saveznika „uključujući Izrael“.

Ne nudeći dokaze, u izjavi se navodi da je SAD zabrinut da „protivničke države manipuliraju“ sudom „ohrabrujući“ optužbe protiv američkog osoblja.

Bijela kuća tvrdi da postoji „jak razlog za vjerovanje“ da na „najvišim razinama“ ICC-a postoji „korupcija i nedolično ponašanje“ koji dovode u pitanje njegov integritet.