Američki admiral: „Životi 20 Izraelaca vrijede kao životi tisuću Amerikanaca“

MSNBC je objavio da su životi dvadeset Izraelaca vrijedni života tisuću Amerikanaca i da je napad Hamasa na Izrael “događaj na razini 9/11”.

“Kad je dvadeset Izraelaca ubijeno ili dvadeset talaca zarobljeno, to je kao tisuću Amerikanaca”, izjavio je stručnjak MSNBC-a i umirovljeni Admiral James Stavridis, bivši zapovjednik NATO-a, koji je nastavio uspoređujući potencijalnu smrt šezdeset Izraelaca s napadima na Ameriku 11. rujna.

“Dakle, ako uđemo u problematiku šezdeset ubijenih Izraelaca, gledamo doista događaj na razini 9/11. I mislim da će razina biti znatno iznad šezdeset.”

“Ovo je ogroman politički, vojni i diplomatski moment koji će proizaći iz ovoga u sljedećih nekoliko dana.”

Hamasov napad bez presedana na Izrael dolazi u vrijeme kada se zemlja suočava s povijesnom unutarnjom političkom podjelom, rastućim nasiljem na Zapadnoj obali i pregovorima s visokim ulozima između Izraela, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

Nakon što su njegovi pripadnici ubili 200 Izraelaca i oteli desetke drugih, Hamas je tvrdio da se osvećuje za niz nedavnih akcija Izraela u jeruzalemskoj džamiji Al Asqa i na Zapadnoj obali.

Koalicijska vlada premijera Benjamina Netanyahua već više od godinu dana provodi eskalirajuću akciju protiv, kako kaže, sve češćih palestinskih terorističkih napada.

Bivši američki obavještajni i vojni časnici rekli su kako vjeruju da je trenutak napada Hamasa prvenstveno bio usmjeren na ometanje pregovora između Izraela i Saudijske Arabije jer se činilo da je Rijad na rubu povijesnog koraka za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Iran nastoji “izvršiti pritisak na svog neumoljivog neprijatelja Izrael” ovim napadom, rekao je Stavridis.