Američki avion F-16 greškom je izbacio bombu tijekom vojnih vježbi na sjeveru Japana, promašivši cilj za nekoliko kilometara. Bomba je završila u dvorištu jednog od stanovnika naselja.

Poletjevši iz zračne baze Misawa pod kontrolom SAD-a u srijedu navečer, F-16 je ispustio svoju trenažnu bombu nad selom u prefekturi Aomori, dok se uputio na probno bombardiranje, potvrdila je američka vojska.

Dok je obavljao obuku, F-16 u Misawi je otpustio napravu na 5 kilometara od dometa Draughon kasno u srijedu“, stoji u objavi američkih snaga Japana (USFJ). „Uzrok incidenta je i dalje pod istragom, a USFJ je jutros obavijestio [japansku vladu] u skladu sa svim sporazumima.“

Američko zapovjedništvo je također primijetilo da „nije bilo izvještaja o ozljedama ili šteti“, dodajući da incident „naglašava važnost realne obuke kako bi se osigurala sigurnost operacija.

Iako SAD više desetljeća nije u ratu s Japanom, Washington još uvijek drži arsenal vojne opreme i baza u zemlji pod izgovorom „strateških“ svrha, koristeći malu otočku državu učinkovito kao svojevrsni nosač aviona. Američka nazočnost uspostavljena je uz pristanak Japana 1957. godine te se u toj zemlji nalazi oko 54.000 američkih vojnika.

Nesreće u kojima su sudjelovali američki ratni avioni postali su uobičajena pojava. Samo je u 2017. godini oko 25 američkih vozila sudjelovalo u nesrećama. Većina nesreća 2017. dogodila se iznad Okinawe, koja je domaćin američkoj zračnoj bazi Kadena (unatoč snažnim prigovorima mještana). Prošle godine, američki F-15 koji je poletio iz Kadene srušio se nekih 50 milja od japanske obale, iako je pilot iskočio prije pada aviona.