Američki biološki laboratoriji u inozemstvu nisu korišteni za razvoj oružja – tvrdi američka vlada

Foto: Davide Calabresi

Biološki laboratoriji u Ukrajini i drugim stranim zemljama nikada nisu korišteni za razvoj oružja, ustvrdila je američka vlada u ponedjeljak, u zajedničkoj izjavi s drugim sudionicima programa.

Devet zemalja, uključujući Ukrajinu, uključeno je u objašnjenje, koje je objavljeno nekoliko mjeseci nakon što je Rusija optužila Washington da održava tajni prekomorski program laboratorija za biološko ratovanje.

“Naše vlade otvoreno su i transparentno surađivale kroz Program smanjenja biološke prijetnje, koji je dio programa suradnje Ministarstva obrane SAD-a za smanjenje prijetnji”, stoji u priopćenju.

“Ova su partnerstva posvećena isključivo u miroljubive svrhe; nemaju nikakve veze s oružjem«.

Osim SAD-a i Ukrajine, priopćenje su objavili Armenija, Gruzija, Irak, Jordan, Sierra Leone, Uganda i Filipini.

Zemlje su dodale da je svrha programa “zaštititi zdravlje ljudi i životinja u našim zemljama, uključujući prevenciju, otkrivanje i kontrolu izbijanja zaraznih bolesti”.

U ožujku je rusko ministarstvo obrane tvrdilo da je u Ukrajini pronašlo dokumente koji pokazuju da su ukrajinski biološki laboratoriji surađivali sa SAD-om u istraživanju koje uključuje opasne patogene, poput kuge i antraksa. Predsjednik Vladimir Putin rekao je u travnju da Rusija ima dokaze da su laboratoriji korišteni za razvoj “komponenti biološkog oružja”.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zanijekao je da Kijev razvija bilo kakvo oružje za masovno uništenje i rekao da laboratoriji provode samo obična znanstvena istraživanja.