Američki bombarderi i norveški lovci izveli zajedničke vježbe iznad Islanda

Početkom ovog tjedna, američke zrakoplovne snage udružile su se s norveškim kolegama kako bi izvele prvu zajedničku vježbu usred NATO-ove operacije na Islandu.

Dva američka nevidljiva bombardera B-2 izvela su prvu zajedničku vježbu sa savezničkim avionima F-35 Lightning II Kraljevskog norveškog ratnog zrakoplovstva, javlja The Barents Observer.

Američki bombarderi bili su u pratnji britanskih aviona F-15 Eagle, koji su se potom susreli s norveškim avionima nedaleko od mornaričke baze Keflavikna Islandu.

„Ovo je zaista bio poseban trenutak“, rekao je Sigurd Tonning-Olsen, glasnogovornik norveških oružanih snaga, u telefonskom intervjuu. “Piloti su bili jako uzbuđeni.”

Glasnogovornik norveških oružanih snaga Sigurd Tonning-Olsen je detaljno objasnio kako su tri F-35 bila u zraku ukupno otprilike sat i pol, te su provela zajedničku obuku s B-2 negdje između 30 i 45 minuta tog vremena.

Četiri F-35 pripadnika Kraljevskih norveških zračnih snaga stacionirana su u Keflaviku od 19. veljače radi pružanja potpore NATO-ovoj operaciji Icelandic Air Policing (IAP), koja je pokrenuta 2008. radi pružanja nadzora i pokrivanja Islanda nakon povlačenja američkih snaga iz zemlje 2006. godine.

Business Insider je izvijestio da je oko 130 norveških vojnika i pripadnika civilnog osoblja također stiglo na Island prošlog mjeseca tijekom raspoređivanja.

Razmještaj strateških bombardera u Europi pruža kazališno upoznavanje pripadnika zrakoplovnih snaga i pokazuje predanost Sjedinjenih Država saveznicima i partnerima“, reklo je američko zrakoplovstvo u Europi u priopćenju za medije 9. ožujka prije zajedničke obuke.