Američki časnici pod istragom zbog slikanja u BDSM opremi i uniformama

Američka vojska istražuje nekoliko časnika koji su snimili seksualno eksplicitne fotografije na kojima nose BDSM opremu, izvijestio je u ponedjeljak USA Today pozivajući se na dužnosnike vojske.

Fotografije su se prošli tjedan proširile društvenim mrežama, a prikazuju muškarce vojnike u uniformi ili dijelovima uniforme, s lancima, kožom i maskama pasa. Neke od fotografija prikazivale su poze seksualnih radnji ili igru podložnosti, dok je druga prikazivala časnika u maski psa kako stoji na aerodromu.

Prema medijima, Pentagona smatra da su fotografije snimljene u bazi na Havajima, gdje se vjeruje da su vojnici smješteni.

“Američka vojska Pacific svjesna je sadržaja pronađenog na društvenim medijima koji odražava aktivnosti vojnika dok nose uniforme”, rekao je glasnogovornik vojske u izjavi, dodajući da je “incident trenutno pod istragom”.

Ponašanje časnika koje ih osobno osramoti ili unosi sramotu u vojnu profesiju zabranjeno je američkim vojnim propisima i nosi niz mogućih kazni, uključujući pisma ukora i degradiranja.

Prema bivšem glavnom tužitelju američkih zračnih snaga Donu Chistensenu, koji je razgovarao s USA Today, moglo bi se utvrditi da su vojnici na fotografijama prekršili nekoliko članaka Jedinstvenog kodeksa vojnog pravosuđa. To uključuje članak 133, koji kaže da će “svaki časnik, kadet ili vezista koji je osuđen za ponašanje koje ne dolikuje časniku ili gospodinu biti kažnjen prema nalogu vojnog suda.”

Napomenuo je kako bi časnici, čak i ako su umirovljeni, još uvijek mogli biti vraćeni na aktivnu dužnost i izvedeni pred vojni sud zbog kršenja propisa. Ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti umirovljeni u nižem činu, što bi značilo niže mirovine.

“Očekuje se da se svi vojnici američke vojske pridržavaju visokih standarda osobnog ponašanja i da izbjegavaju diskreditiranje službe i uniforme, kako osobno tako i putem društvenih medija”, izjavila je glasnogovornica vojske Cynthia Smith u izjavi.