Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC izdao je preporuke kako bi prema cijepljenju protiv koronavirusa trebale postupati osobe koje imaju povijest alergija na cjepivo.

Prema CDC-u, osobe koje su imale alergijsku reakciju na cjepivo protiv Covid-19, ne bi trebale primiti drugu dozu.

Osobe koje su imale teške alergijske reakcije na bilo koji sastojak cjepiva moraju izbjegavati cjepiva koja sadrže taj sastojak, navode iz CDC-a, ne definirajući kako bi točno trebali ustanoviti uzrok alergijskih reakcija.

CDC navodi kako bi osobe s poviješću alergijskih reakcija na cjepiva trebale prethodno konzultirati s liječnicima. Prema agenciji, cijepiti se i dalje mogu osobe koje imaju ozbiljne alergije na hranu, životinje, lijekove ili imaju obiteljsku povijest ozbiljnih alergijskih reakcija.

Podsjetimo, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutno istražuje najmanje pet prijavljenih i javno obznanjenih slučajeva alergijskih reakcija na cjepivo Pfizer / BioNTech-a.

Istovremeno, britanske zdravstvene vlasti navode da bilo koja osoba s poviješću anafilaksije ili ozbiljnim alergijskim reakcijama na hranu i lijekove, ne bi trebala primati cjepivo Pfizer / BioNTech.